Biografie

Dore MulderTheodora Johanna Augusta (Dore) Mulder werd op 25 april 1935 geboren in het dorp Marssum, Friesland. Al na 3 maanden verhuisde Dore naar Paramaribo en bleef tot haar elfde in Suriname wonen. In 1946 verhuisde zij naar het Drentse Borger. Dore studeerde in 1959 af aan de vrije afdeling van Academie Minerva te Groningen.

Dore Mulder gaf tekenlessen op scholen in Groningen en Zwolle. In 1979 werd zij docent aan het ICO Centrum voor Kunst en Cultuur in Assen. ook verzorgde zij er pianobegeleiding bij cursussen kinderdans. Ze bleef tot haar vut in 1997 bij het ICO werken en gaf daarnaast zomers cursussen in Frankrijk. Nog steeds verzorgt zij privé-lessen aquarelleren en tekenen aan kinderen en volwassenen.

Naast lesgeven maakt Dore eigen werk in pastel, aquarel, potlood, inkt, krijt en gemengde technieken.

Zelf zegt ze over de combinatie kunstenaar en docent: "Ik ben ontzettend blij met mijn talent. De vreugde om dingen te kunnen maken zonder het 'heilig' moeten. Gecombineerd met de vreugde die het schenkt om beoefening van de schone kunsten te stimuleren."

De onderwerpen die Dore weergeeft in haar tekeningen en schilderijen zijn aards, en hebben te maken met mensen en natuur. Zelf vindt ze het moeilijk om over een eigen stijl te praten, Dore noemt het liever haar handschrift in vele facetten.

Dore maakte samen met leerlingen van OBS de Vijverstee in Vries een grote muurschildering. Ook maakt Dore portretten en illustraties voor boeken en publikaties.

Componeren in vele dimensies
Behalve met werken op het platte vlak houdt Dore Mulder zich ook bezig met pianospelen: componeren, improviseren en uitvoeren met Joyce Onderstal (fluit). Ook maakt zij verhalen en gedichten, zie ook Dores boek "Verhaald, Verbeeld, Verdicht" met afbeeldingen van haar werken.

Dore Mulder is lid van de professionele kunstenaarvereniging Van Ty naar Lo.


Mijn prikbord